Hur man tar körkort för motorcykel

Hur man tar körkort för motorcykel

För många är motorcykeln inte bara något som tar dig dit du vill, det är också en hobby. Att meka med, reparera och finslipa sin hoj för att sedan känna sig stolt är bara något som gör motorcykelintresset väl värt den tid man lägger ner. Om du vill bli del av motorcykelentusiasterna kan det vara bra att börja med ett körkort.

Att ta motorcykelkörkort

För tvåhjuliga motorcyklar finns det tre olika behörigheter vad gäller körkort. Dessa är A1, A2 och A. Om du har körkortsbehörighet för A1 får du köra en lätt motorcykel. För att en motorcykel ska räknas som lätt får motorn högst ha en slagvolym på 125 cc och en nettoeffekt på 11 kw. Med körkortsbehörighet A2 får man köra en mellanstor motorcykel som har en motor med nettoeffekt på högst 35 kw. Körkortsbehörigheten A innebär att man får köra en tung motorcykel vilket inkluderar alla två- och trehjuliga motorcyklar. De olika åldersgränserna för körkortsbehörigheterna är 16 år för A1, 18 år för A2 och 24 år för A. Har man haft körkortsbehörighet A2 i minst två år kan man dock ta körkort med behörighet A redan vid 20 års ålder.

Om du tog ett motorcykelkörkort före den 19 januari 2013 så är du tillåten att även köra fyrhjuliga motorcyklar. Om tog motorcykelkörkort efter detta datum så är det ej tillåtet om du inte har ett körkort för personbil med behörighet B. Har du körkortsbehörighet A1 eller A2 är det okej att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på max 15 kw. Är nettoeffekten högre behövs behörighet A alternativt behörighet B för personbil, samt att du har fyllt 21.

För att ta ett motorcykelkörkort måste du först ha ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen. Efter det kan du skriva in dig på en trafikskola där du får övningsköra samt lära dig teori. Du måste även gå riskutbildningarna för att få ta körkort. Sedan behöver du bara klara teoriprovet och uppkörningen, så får du ditt körkort.

Jag har ett körkort – vad nu?

När du väl har ett körkort blir det definitivt enklare att ta del av motorcykelintresset. Men vad finns det då mer att göra? Något som är populärt är att renovera sin motorcykel, alltså förbättra dess funktioner samt utseendet. Att ha en motorcykel med ett riktigt coolt utseende är kul då man kan få positiva reaktioner ifrån andra människor. Om du har en enduromotorcykel eller en crossmotorcykel så kan du snygga till den med hjälp av ett dekalkit till din cross, ifrån hgstickers.com. Dekalerna är tillverkade i Sverige, är av högsta kvalité och produceras snabbt.