Själva instrumentpanelen

Själva instrumentpanelen

Varje motorcykel som är godkända för trafik ska ha en instrumentpanel. På en sådan ska en odometer (trippmätare), hastighetsmätare samt varvmätare finnas. Det är en stor fördel om fordonet även kan visa bränsleresurser med mera.

Varför är trippmätaren så viktig?

Trippmätaren finns till för att besiktningsmannen ska kunna kontrollera hur långt fordonet färdats sedan den blev tillverkad, eller besiktigad, förra gången. Hur långt motorcykeln har gått styr vad man kommer fokusera på under besiktningen, och hur man kan förvänta sig att fordonets skick är. Trippmätaren kan även komma till användning även för dig som förare då du kan räkna ut hur mycket bensin du behöver för en viss resa du gjort förut.

Hastighetsmätaren viktigast

En ovan förare kan inte med stor noggrannhet säga hur snabbt man färdas utan att titta på hastighetsmätaren. Även proffs tittar konstant på hastighetsmätaren för att de vill veta den faktiska hastigheten och inte den upplevda hastigheten. Den är bra att ha när man är ute och kör på allmänna vägar, för det är olagligt att överträda hastigheten för respektive väg med några ynka kilometer i timmen.

Varvmätaren

Varvmätaren kan inspekteras för att se hur motorn svarar på gaspådrag och växlingar.