Motorcykeln är tuff

Motorcykeln är tuff

Det finns få saker som är så tufft som att se en motorcyklist åka iväg i hög fart vare sig det är i verkligheten eller på film.

Ideal framträder

Precis som att fotbollen har sina ideal med sport, hälsa och så vidare har motorcyklismen sina ideal. Idealen kan se olika ut beroende på vilken förartyp det gäller. Unga män gillar ofta snabba sporthojar som går från 0-100 km/h på några få sekunder, medan lite äldre män kan gilla att motorcykeln signalerar pondus och status.

Olika försäkringskostnader

Det som styr vilken motorcykel som en person har råd med handlar inte bara om priset. Den ska servas, underhållas, tvättas men också försäkras. För personer under 25 år så är trafikrelaterade försäkringar dyrare än för äldre personer, vare sig det handlar om bilar, lastbilar eller motorcyklar. De höga försäkringspremierna är berättigade i och med att antalet olyckor som orsakas av mc-förare till stor del är på grund av unga förare. Risktänkande, simultanförmåga med mera utvecklas upp till 25-årsåldern.

MC-gäng

MC-gäng kan handla både om kriminella grupperingar men också om helt laglydiga personer som vill ha kul tillsammans. Motorcykeln är ofta en maktsymbol inom kriminella kretsar då det dels är ett bra fordon att fly i men också för att den lätt kan gömmas om det behövs. De grupper som åker på turer tillsammans gör det för att det är kul att se Sverige på två hjul, och man kommer närmare naturens alla vyer och dess dofter.

Att göra tricks

Motorcykeln används ofta till tricks så som att göra wheelies (att man åker på bakhjulet endast), stopies (att man bromsar när man kör på framhjulet endast) med mera. Dock får man aldrig göra dessa tricks ute i trafiken, man får endast göra det på inhägnat område.

Kul att bli skjutsad

Det är för det flesta roligt att bli skjutsade på en motorcykel om man nu inte har körkort för motorcykel själv. Då får man uppleva allt det föraren utsätts för, samtidigt som man kan koppla av och insupa den friska luften.

Att ta körkortet är dyrt

Det är ingen hemlighet att ett motorcykelkörkort kostar mycket pengar. Det är därför inte många unga som har råd att ta motorcykelkörkort, vilket gör att de flesta väntar tills de är över 30 år. Åldersgränsen för den tyngsta behörigheten A har höjts och är idag (2019) belagd med 24-årsgräns. Detta har lett till att fordonet har den högsta medelåldern. Man kan inte heller få dispens för att ta körkortet i lägre åldrar som vid buss och lastbil, då man i Sverige inte behöver en motorcykel för att ta sig till jobbet eller skolan om man nu vill det.

Med det sagt så är det en stor lycka att ha ett mc-körkort!