Tidernas 4 snabbaste motorcyklar

Tidernas 4 snabbaste motorcyklar

Dags för en lista här på Maxmcimport.se. Hastighet är visserligen inte allt (särskilt inte om du, vilket du absolut ska, bryr dig om att köra lagligt!), men det är såklart något sexigt med en motorcykel som kan komma upp i monstruösa hastigheter. Låt oss inte förneka att hastigheten är ett stort skäl till varför det överhuvudtaget är kul att köra motorcykel. Därför är det vad jag tänkte skriva om i det här inlägget, helt enkelt tidernas snabbaste motorcyklar. Observera att jag endast tar med motorcyklar som går, eller gått, att köpa kommersiellt. Du hittar alltså inga experiment på den här listan, dvs. cyklar som utvecklats endast för att slå hastighetsrekord.

De flesta motorcykelåkare skulle nog hålla med om att det inte finns någonting som går upp mot att köra just motorcykel. Men det är ju inte alltid lägligt att åka motorcykel överallt. I de lägena är det schysst att ha en bil som känns fin att köra. Med en dieseloptimering ökar du bilens prestanda både sett till bränsleförbrukning och körbarhet. Dieselkraft har många års erfarenhet av att ta fram optimeringslösningar för de flesta bilmärken, oavsett om de körs på diesel eller bensin.

4. Honda Blackbird – 310 km/h

Honda Blackbird var under två år år världens snabbaste motorcykel med sin topphastighet på 310 kilometer timmen. Hastigheten uppnåddes med en motor som kunde 153 hästkrafter med 10 000 rpm. Namnet antas ha inspirerats av USAs spionplan SR-71 Blackbird, som under flera decennier var världens snabbaste militärflygplan i konventionell tjänstgöring.

3. MTT Turbine Superbike Y2K – ca 365 km/h

Superbike Y2K är en anmärkningsvärd modell av flera anledningar. Det är inte bara en av tidernas snabbaste motorcyklar, den innehar också rekordet för att vara världens dyraste serietillverkade motorcykel. Motorn är gasturbindriven och ger 320 hästkrafter när den går på fullvarv. Den producerades mellan 2000-2005.

2. Suzuki Hayabusa – 397 km/h

Världens näst snabbaste motorcykel är utrustad med en fyrcylindrig, vätskekyld motor på 197 hästkrafter. När modellen lanserades 1999 tog den titeln som världens snabbaste motorcykel från Honda Blackbird.

1. Dodge Tomahawk – 480 km/h

Med en topphastighet på 560 kilometer i timmen är Tomahawk tidernas snabbaste motorcykel. Det är också en rätt märkligt designad sak som inte ser särskilt körvänlig ut (och inte heller är det). Med en motorkraft på 500 hästkrafter och 5600 rpm fördelade över två manuella växlar är den knappast användbar för vanligt vägbruk. Körvänligheten då? Nej, problemet är att det knappt går att svänga den här besten. Det är med andra ord snudd på en experimentell modell, men den gick att köpa kommersiellt när den producerades 2003. Den förtjänar därför sin första plats på den här listan. Att den inte fick framföras på allmän väg är en annan femma.