Motorcyklar i filmer och tv-spel

Motorcyklar i filmer och tv-spel

Det finns många filmer och tv-spel med motorcyklar i sig, och här listas några av dem.

TV-spel

Det prisbelönta tv-spelet GTA V har fått mycket beröm för sin grafik och sin spelmotor där action och fart är det som gäller i jakten på den allsmäktige dollarn. I tv-spelet kan man, liksom i dess föregångare, åka motorcykel. Man kan välja mellan flera olika typer av hojar, varav cross och supersportmotorcykel är vanliga att stöta på i spelet. Det som gör motorcykeln så framgångsrik i spelet är att man enkelt kan skaka av polisen i en jakt, eller gömma sig för sina fiender.

MotoGP är ett oerhört realistiskt spel där handlingen går ut på att man ska tävla mot sina konkurrenter på en mängd olika banor, precis som i verkligheten. Man kan även se hur ens karaktär lutar sig i kurvorna precis som i verkliga livet. För vill man verkligen bemästra ett tvåhjuligt fordon och få den som mest stabil ska man luta sig inåt kurvans riktning. Det handlar om att hitta en fysisk jämvikt, och det hjälper stort om man ser sig själv och motorcykeln som en enda enhet och inte två parter som ska samsas.

Filmer & tv-serier

Den kanske mest uppenbara skildringen av motorcyklar i filmformat är tv-serien Sons of Anarchy. Det handlar om ett motorcykelgäng med samma namn som tillsammans löser uppgifter med varandra. Det kan handla om utpressning, rån, övergrepp i rättssak med mera. Motorcykeln gör serien till vad den är, för den hade inte varit lika fartfylld eller spännande om det handlade om bilar.

Givetvis är James Bond en klassisk motorcyklist och han åker motorcykel på ett häftigt sätt.

I den svenska filmen Änglagård så åker Rickard Wolff på en landsväg i ett somrigt landskap, helt utan hjälm. Den här scenen får illustrera hur skönt motorcykelåkande kan vara och att det faktiskt ser behagligt ut också!

Det som man ser på film stämmer inte överens med verkligheten

De scener med motorcyklar som skådespelare eller stuntmän gör är noga förberedda av professionella och har övats många gånger innan slutlig tagning. Det görs för att alla ska känna sig varma i kläderna och så att ingen olycka ska inträffa. Dessutom är alla inspelningsplatser avspärrade så att ingen obehörig trafik eller någon fotgängare stör inspelningen eller kan skadas. De jakter på motorcyklar som man ser har ofta trafik som är åstadkommen av CGI (Computer Generated Image) för att ingen olycka ska inträffa.