Nidbilder om motorcykelåkande och motorcyklister

Nidbilder om motorcykelåkande och motorcyklister

Precis som med alla företeelser i världen så kategoriseras ofta motorcyklister, både uttalat och outtalat. Kategoriseringarna behöver inte alltid stämma men ibland så gör dem det.

Det är bara män som kör motorcykel

Fel! Det finns många kvinnor som kör motorcykel men det stämmer att motorcykelåkande är vanligare bland män. Något som gör män mer villiga att köra motorcykel handlar ofta om testosteron, ett hormon som gör män mer risktagande och intresserade av att leva lite farligt. I Sverige så får såväl kvinnor och män köra motorcykel, men det ser annorlunda ut främst på andra kontinenter än Europa och Nordamerika.

Motorcyklister lever farligare än bilister

Sant! Det är ingen skröna att motorcyklister lever farligare än bilister, all statistik indikerar att det är farligare att åka motorcykel än bil. Chansen att skadas är större, och även dödligheten. Man sitter oskyddat på en motorcykel vilket gör att man vid en kollision kan flyga åt alla möjliga håll. Därför gäller det att alltid ha koll på vad andra trafikanter gör, i all synnerhet vad förare av tunga fordon gör. Var alltid tydlig med vad du själv gör på hojen.

Motorcyklister hälsar på varandra i trafiken när de möts

Både sant och falskt. Det är inte alla motorcyklister som bryr sig om det, och speciellt i motorcykeltäta bygder så brukar man inte hälsa alltför ofta då det skulle bli för mycket i längden. Möts man däremot i obygden där man minst anar ett möte med en annan motorcyklist så kan det till och med hända att förarna tillika eventuella läsare stiger av och samtalar lite. Det är inte olagligt att hälsa på varandra i trafiken men man får inte göra det med blinkade helljus eller tutande. Det ska göras med tanke på trafiksäkerheten.

Det är bara rikt folk som har råd att åka motorcykel numera

Både sant och falskt, men tyvärr är motorcyklismen något som kostar mycket pengar. Försäkringspremierna kostar mycket för unga vilket gör att det som student ofta inte finns på kartan att äga en motorcykel. Körkortet kostar också allt mer då det har lagts till dyra riskutbildningar på senare år. Sen kostar själva ofta även hojen och tillbehören allt mer.

Det är billigare för en fattig person att äga en bil än vad en till storleken mindre motorcykel kostar att äga, hur konstigt det än låter.