Själva motorcykelhöljet

Själva motorcykelhöljet

Det människor oftast tycker är vackrast med en motorcykel är just dess yttre. Det är också via det yttre en nybörjare kan skilja en Harley-Davidson från en Honda. Det är kåporna som gör motorcykeln till så signifikant. En motorcykel kan inte sägas ha en kaross på samma sätt som en bil har.

Lacken

Vilken lack som är bäst till motorcykelkåpor kan man få reda på via olika tester. Det lacken gör är att den skyddar kåpan mot väder och vind. Istället för att materialet i kåpan förfars så nöts i första hand lacken ned. Lacken kan dock inte skydda mot hårda stötar eller liknande. Kåpor bör därför alltid skyddas för stötar eftersom de annars kan skadas och spricka.

Svart, vitt och blått är vanliga lackfärger på motorcyklar. Man kan lackera hemma om man så vill, men då gäller det att göra ett noggrant underarbete. Jobbet blir oftast bäst om man lejer bort det till en bra lackerare som har bra utrustning för ändamålet. Hos lackerare finns det också bra torkningsmöjligheter.

Får en motorcykel se ut hur som helst?

Nej, en motorcykel får precis som bilar inte vara lackerad i polisfärger eller ha blåljus. Den enda motorcykeln som får tillstånd till det i Sverige är just polisens motorcyklar. Man får egentligen inte modifiera sin motorcykels utseende, eftersom det strider mot det godkända typintyget för respektive fordon. I praktiken bryr sig sällan polisen om detta, men just att utforma den så den liknar en polisbil är olagligt och även angeläget för polisen att bekämpa.

Motorcykeln måste också ha däck som är mönstrade, så kallade slicks (däck helt utan mönster) får endast användas på inhägnat område. Utöver det ska en motorcykel bland annat vara utrustad med tuta, blinkers, registreringsskylt, stoppljus, bromsljus, halv- och helljus.

Motorcykels hölje ger den attityd

Man köper inte en Harley-Davidson för dess coola motorljud (generellt sett) utan för dess hölje som är svart. Det gör det till en häftig stadsmotorcykel som man dessutom kan trivas ovanpå i vildmarkerna. Harley-Davidson är mest populär i USA men det finns en hel del anhängare av märket även här i Europa.

Hade Harley-Davidson inte sett ut som den gjort hade märket förmodligen inte gått lika bra. En HD är utmärkt för att låta sina kompisar avundas på. Det är dessutom en motorcykel som har gott om reservdelar vilket förlänger dess hållbarhet.